De prijzen van koopwoningen zijn al meer dan een half jaar telkens hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

In november waren bestaande koopwoningen 2,3 procent duurder dan in november 2013. Dat is een iets grotere prijsstijging dan in oktober. Op maandbasis daalden de prijzen met 0,3 procent.

De gemiddelde prijs van koopwoningen ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als in april 2003. Ten opzichte van de piek in 2008 zijn de huizenprijzen 19,2 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen nu 2,9 procent hoger.

De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen vijf maanden van dit jaar vrij stabiel, maar wel hoger dan een jaar geleden.

Verkopen

Afgelopen woensdag liet het Kadaster al weten dat in november 11.696 woningen van eigenaar zijn gewisseld, een stijging van 10,6 procent ten opzichte van november 2013.

In de eerste elf maanden van dit jaar gaat het om 128.246 verkochte woningen, 35,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In 2014 zijn tot nu toe ruim 18.000 huizen meer verkocht dan in heel 2013.

Verwachting

Het economisch bureau van ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen komend jaar met 1 procent stijgen. Eerder gingen de economen uit van 2 procent. Door de verlaging van de maximale hypotheek in 2015 is deze verwachting naar beneden bijgesteld.

Ook de prognose voor het aantal woningverkopen is verlaagd. Gingen de economen eerder uit van een stijging van 5 procent van het aantal transacties, inmiddels rekenen zij op een stabilisatie. 

Een groeiend aantal Nederlanders vindt het een aantrekkelijk moment om hun huis te verkopen, aldus ABN Amro. Een halfjaar geleden vond nog 15 procent dat, inmiddels is dit aandeel gestegen naar iets meer dan een kwart. 77 procent van de Nederlanders vindt het een goed moment om een huis te kopen, tegenover 69 procent een halfjaar geleden.

Video: Huizenprijzen opnieuw gestegen

2015 wordt spannend jaar voor woningmarkt | Maximale hypotheekbedrag daalt in 2015