De banken moeten extra personeel inzetten om het belastingvrij schenken voor het aflossen van de hypotheek nog voor het einde van het jaar af te ronden.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën deed die oproep woensdag in de Tweede Kamer.

Tot 1 januari is het mogelijk om belastingvrij 100.000 euro te schenken, mits het geld wordt gebruik voor de koop of renovatie van een woning of voor het aflossen van de schuld. Dat heeft geleid tot een run op de regeling, waarbij veel ouders hun kinderen nu geld schenken om de hypotheek af te lossen.

Dat brengt de banken in problemen. Verschillende banken stellen dat ze een aflossing op de hypotheek al niet meer op tijd kunnen verwerken. Anderen waarschuwen dat het geld voor 22 december moet zijn overgemaakt. Volgens Dijsselbloem moeten de banken nu ''even bijschakelen'' en waar mogelijk extra capaciteit inzetten.

Deadline

De PvdA-minister werd bij zijn oproep aangespoord door de Kamer. Tegen de PVV zei hij dat 31 december wel echt een harde deadline is omdat de Belastingdienst op 1 januari bij de banken de hoogte van de hypotheek opvraagt. Als de aflossing dan nog niet is verwerkt, leidt dat tot problemen bij de fiscus in de aangifte over dit jaar.

Dijsselbloem noemde het in het Kamerdebat goed dat banken stoppen met de kortingen voor het eigen personeel op hypotheken.

De toezichthouders DNB en AFM hebben een eigen regeling om te voorkomen dat personeel via een hypotheek afhankelijk wordt van een commerciële bank. Maar ook daar wordt bekeken of de rentekorting nog wel nodig is.

Sparen, beleggen of aflossen hypotheek | Run op schenken voor aflopen schenkingsvrijstelling