Het kabinet gaat Verenigingen van Eigenaren (VvE's) verder stimuleren om aan energiebesparing te doen.

Minister Stef Blok (Wonen) maakt 35 miljoen euro vrij voor een speciaal fonds dat garant staat voor leningen van VvE's om energiebesparende maatregelen te nemen. De VvE's betalen dan minder rente aan de bank.

Blok heeft dat maandag bekendgemaakt op het jaarcongres van koepelorganisatie VvE-Belang. Daarbij zijn 10.000 van de 125.000 VvE's aangesloten. Die beheren gezamenlijk ruim 1,2 miljoen appartementen.

Blok wil dat huiseigenaren meer gaan doen aan energiebesparing en tegelijk wil hij verloedering tegengaan door VvE's te dwingen jaarlijks geld opzij te zetten voor onderhoud. Dat wordt waarschijnlijk een percentage van de herbouwwaarde van het pand.

Geen minimale hoogte

"We zijn erg blij met deze stap. Tot nu toe was het voor alle VvE's wel verplicht om een reservefonds aan te houden, maar was er geen minimale hoogte bepaald", aldus Kees Oomen, directeur van VvE Belang, in een reactie.

Volgens Oomen komt het voor dat er bij VvE's geen geld in kas is voor groot onderhoud, zoals aan een lift of een dak. Dit moet dan worden betaald door de eigenaren, die het geld vaak ook niet hebben.

De precieze hoogte van de reservering moet nog worden vastgesteld. "Tot nu toe gaat men ervan uit dat een reservering ter grootte van 0,3 en 0,5 procent van de herbouwwaarde voldoende is. Onderzocht moet worden of dat ook daadwerkelijk zo is", aldus Oomen.