Starters zorgen de laatste tijd minder vaak voor doorstroming op de woningmarkt. Dat meldt het Kadaster dinsdag.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat starters sinds het uitbreken van de crisis wel verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de woningverkopen.

Het eerste huis dat mensen kochten betrof echter vaker een nieuwbouwwoning of een woning van een uitstromer. Dat is een woningeigenaar die geen ander huis koopt, maar bijvoorbeeld gaat huren.

Het gevolg is dat starters minder vaak een verhuisketen op gang brengen. Dit jaar betrok slechts één op de drie starters een woning van een doorstromer.

Koophuis

Starters zijn gemiddeld 32 jaar. De helft koopt een woning alleen; de andere helft samen met iemand anders.

Aan het eerste koophuis wordt 6 procent minder besteed dan in 2008, gemiddeld 185.000 euro. Maar door de prijsdalingen op de markt, 19 procent sinds 2008, kunnen starters nu grotere of luxere huizen kopen.

Twee derde van de starters koopt een appartement of tussenwoning. Sinds de crisis kopen starters wel minder vaak een appartement en vaker een luxer woningtype, zoals een 2-onder-1-kapwoning, hoekwoning of vrijstaande woning.

Nieuwbouw

Gemeenten hebben hun bouwprogramma's de laatste jaren ook meer gericht op starters, door goedkope starterswoningen te bouwen. Hiermee wordt nieuwbouw beter bereikbaar voor starters.

Bijna de helft van de nieuwbouwwoningen wordt door een starter gekocht. Voor 2008 kochten voornamelijk doorstromers deze woningen.

De nieuwbouwwoningen worden de laatste jaren relatief kleiner, terwijl starters steeds vaker de voorkeur geven aan woningen met een oppervlakte van minimaal 125 vierkante meter. De doorstroming is niet gebaat bij kleiner en goedkoper bouwen, waarschuwt het Kadaster.

Doordat veel babyboomers een koopwoning bezitten, zal het aantal uitstromers de komende jaren toenemen. Met name in regio's waar het aantal jonge huishoudens afneemt, zal de doorstroming stagneren.

'Wees voorzichtig met bouwen woningen' | Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis