Huurders, woningcorporaties en gemeenten maken zich grote zorgen over de huurstijgingen voor kwetsbare huishoudens en het tekort aan vrijkomende betaalbare woningen.

Dat schrijven zij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer, in reactie op een stuk dat minister Stef Blok (Wonen) eerder deze week naar de Kamer stuurde.

Deze jaarrapportage over de woningmarkt van Blok brengt volgens de groep de problemen rond de stijgende woonlasten onvoldoende in kaart.

Het biedt lokale bestuurders, corporaties en huurdersorganisaties geen handvat om goede woonvisies en afspraken met elkaar te maken over de beschikbaarheid van betaalbare woningen. Terwijl dat juist de bedoeling is van zo'n jaarrapportage.

Goede informatie

Woonbond (huurders), Aedes (corporaties), VNG (gemeenten), G4 (vier grote steden) en G32 (middelgrote steden) willen dat Blok zijn huiswerk overdoet. Zij vragen de Tweede Kamer hier bij de bewindsman op aan te dringen, zodat er alsnog een stuk komt met goede informatie over de gevolgen van overheidsmaatregelen voor de woningmarkt.

''Met als doel een totaalbeeld van de ontwikkelingen te geven voor landelijke en lokale oplossingen. De huidige jaarrapportage schiet daarin duidelijk tekort.''