Kopers van nieuwbouwwoningen kunnen nu al geen gebruik meer maken van de verruimde schenkingsvrijstelling, die pas per 1 januari volgend jaar afloopt. De oorzaak is ''een onhandige formulering in de wet''. 

Dat schrijft de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, in een brief aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

Wanneer het geschonken bedrag van maximaal een ton niet voor 1 januari aan de aankoop van een woning is besteed, vervalt de vrijstelling.

''Nu bij nieuwbouwwoningen betaling vaak in termijnen plaatsvindt die pas over een paar maanden in rekening worden gebracht, vist de nieuwbouwkoper dus achter het net. Vreemd genoeg geldt de belastingvrijstelling voor de verbouwing van een bestaand huis nog wel tot 2017'', zegt de belangenclub.

Aankoopmoment

NVB wil dat het aankoopmoment van een nieuwbouwwoning voor de schenkingsvrijstelling bepalend is en niet de tenaamstelling, zoals nu het geval is.

De begunstigden van een schenking moeten volledig van de verruimde schenkingsregeling gebruik kunnen maken. ''Dit geldt dus nadrukkelijk ook voor de betaaltermijnen die na 1 januari 2015 verstrijken'', aldus NVB.

Schenkingsvrijstelling heeft 'beperkt prijsopdrijvend effect' | NVM pleit voor verlengen schenkingsregeling