De Nationale Hypotheekinstelling (NHI), waarmee pensioenfondsen hun geld in de huizenmarkt kunnen steken, komt dit jaar waarschijnlijk niet meer van de grond.

Het is moeilijk snel aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen. Ook is nog niet duidelijk hoe het project meetelt in de staatsschuld, zegt kwartiermaker Jan van Rutte in Het Financieele Dagblad van woensdag.

Het kabinet wil het met de NHI mogelijk maken dat hypotheekverstrekkers, zoals banken, hun leningen met een Nationale Hypotheekgarantie aan pensioenfondsen verkopen.

Hierdoor zijn banken minder geld kwijt aan de financiering van hypotheken.

Brussel wil volgens Van Rutte nu dat banken dat voordeel volledig doorgeven aan klanten. "Anders is het in hun visie staatssteun", zegt hij in de zakenkrant.

Doorberekenen

Omdat banken sommige hypotheken wel en andere niet via de NHI zullen gaan financieren, is dat doorberekenen van het voordeel heel moeilijk.

De kwartiermakers hebben inmiddels een compromisvoorstel in Brussel liggen, waarmee ze alsnog toestemming hopen te krijgen.

Eurostat

Daarnaast moeten de kwartiermakers ook nog tot een vergelijk komen met Eurostat, het Europese statistiekbureau over hoe het bedrag dat de in hypotheekinstelling wordt verzameld wordt meegerekend. De gesprekken tot nu toe hebben nog succes opgeleverd.

Vorige maand werd overigens bekend dat drie grote pensioenfondsen meer dan twee miljard euro steken in een eigen nieuwe hypotheekaanbieder, dus buiten de NHI om.

Het vermogen van Munt Hypotheken, dat zijn diensten nu al aanbiedt, moet de komende jaren groeien naar drie miljard euro.