Twee grote huurbemiddelaars zullen bij bemiddeling tussen verhuurder en huurder niet langer daarvoor bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder. 

Die toezegging hebben zij gedaan aan Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

NederWoon Verhuurmakelaars en Rots Vast krijgen van ACM tot 1 januari 2015 de tijd hun werkwijze op dit punt aan te passen. ACM verwacht dat de rest van de markt zal volgen. De toezichthouder zegt dit scherp in de gaten te zullen houden.

Huurders genieten wettelijke bescherming tegen eventuele belangenverstrengeling van de bemiddelaar. Een bemiddelaar die bij de verhuur van zelfstandige woonruimte voor zowel verhuurder als huurder optreedt, mag alleen bij de verhuurder bemiddelingskosten in rekening brengen. Onder zelfstandige woonruimte wordt een woning verstaan met eigen toegang en eigen keuken en wc.

ACM heeft echter geconstateerd dat huurbemiddelaars bij de huurder vaak standaard bemiddelingskosten in rekening brengen van één maand huur. De toezichthouder wil dat aan deze praktijken een einde komt.

''Met deze aanpak hopen wij op een brede omslag in de branche, zodat ook andere huurbemiddelaars hun praktijk gaan aanpassen. Toekomstige huurders mogen niet langer geconfronteerd worden met onterechte bemiddelingskosten'', zegt ACM-bestuurder Anita Vegter in een toelichting.