Amsterdam heeft een waarschuwing gekregen over het vaststellen van de WOZ-waarden door de Waarderingskamer, de landelijke toezichthouder op dit gebied. 

De vaststelling van de waarde van huizen, appartementen en panden is ''ondermaats en net aan voldoende'', liet wethouder Udo Kock (Financiën) donderdag weten.

Zo zijn er volgens de Waarderingskamer te veel afwijkingen naar boven of beneden, en moeten gelijke woningen gelijk worden gewaardeerd.

De hoofdstad moet nu verbeteringen doorvoeren. Als dit niet gebeurt, zal de Waarderingskamer niet instemmen met het versturen van de WOZ-beschikkingen naar onder anderen woningeigenaren.

Dit zou een groot financieel risico betekenen. Amsterdam heft op basis van de WOZ jaarlijks circa 160 miljoen euro aan onroerende-zaakbelastingen (OZB).

Kock kondigde direct verbeteringen aan. Volgens de wethouder zijn de gegevens over woningen in veel gevallen vervuild. Zo kloppen bijvoorbeeld gegevens niet over de oppervlakte van een huis of de aanwezigheid van een dakkapel of parkeergarage.

Gemeentelijke belastingdienst

Het probleem ligt bij de gemeentelijke belastingdienst die de gegevens over woningen verzamelt, zei Kock. De dienst werkt met een verouderd 18 jaar oud computersysteem en een deel van de data wordt handmatig ingevoerd. Ook is de manier van werken en samenwerken er niet goed.

Consultancybureau KPMG had de belastingdienst doorgelicht na een blunder eind vorig jaar bij het overmaken van de woonkostenbijdrage aan Amsterdamse minima. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen euro. De dienst is daarna onder verscherpt toezicht geplaatst.

De vaststelling van de WOZ-waarden valt nu ook onder dit regime. De gemeente spant zich nu in om de kwaliteit van de gegevens over woningen te verbeteren.

Ook kunnen woningbezitters binnenkort via internet hun WOZ-gegevens inzien en zo eventuele fouten signaleren. Alle 400.000 woningen en panden worden onder de loep gelegd.