Makelaarsorganisatie NVM wil dat de overheid de verruimde schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een woning verlengt.

Dat bevestigt Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), dinsdag tegen NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

"De huizenmarkt heeft nog steeds stimulering nodig. Deze regeling heeft een positief effect en nu de woningmarkt aantrekt, wordt er ook steeds meer gebruik van gemaakt", aldus Kimman.

De verruimde schenkingsvrijstelling loopt tot 1 januari 2015. NVM pleit voor een verlening van een jaar.

Vrijstelling

De regeling houdt in dat 100.000 euro belastingvrij geschonken mag worden, indien het geld gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Ook mag de gift gebruikt worden voor het aflossen van de hypotheek of restschuld.

Inmiddels blijkt dat al 50.000 Nederlanders gebruik van de regeling hebben gemaakt, terwijl de fiscus uit ging van 20.000 schenkingen.

Schenken

"In het begin stonden we er neutraal tegenover, want het is de vraag hoeveel mensen een ton kunnen weggeven, zeker als je meerdere kinderen hebt."

Kimman verwacht desondanks dat mensen ook volgend jaar nog gebruik willen maken van de verruimde vrijstelling. "Niet iedereen schenkt een ton, maar alle kleine beetjes helpen. Het kan net de extra impuls zijn dat de aanschaf van een woning mogelijk maakt."

VNO-NCW en MKB Nederland staan positief tegenover het pleidooi. "Het is een succesvol gebleken maatregel. De woningmarkt heeft nog een lange weg te gaan en dit draagt bij aan het vertrouwen."

Notarissen

Ook Netwerk Notarissen pleit voor een verlenging van de maatregel. De organisatie heeft de staatssecretaris een brief geschreven met aanbevelingen voor het Belastingplan 2015.

"Wij zien in de praktijk dat ouders al hun kinderen gelijk willen behandelen. Maar in veel gezinnen zijn de jongste kinderen dit jaar nog niet aan een eigen woning toe. Bijvoorbeeld omdat ze nog studeren of op zoek zijn naar een baan", zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

De organisatie met honderdvijftig notariskantoren pleit voor een verlenging van een jaar mede doordat uit een eigen steekproef zou blijken dat ruim 45 procent van de kopers op dit moment starter zijn.

Eigen huis

Vereniging Eigen Huis is geen voorstander van verlenging. "We zijn ook geen tegenstander, maar we hebben geen signalen dat er grote groepen mensen klaarstaan die in 2015 of 2016 gebruik willen maken van de regeling", laat woordvoerder Hans André de la Porte weten.

"Iedereen die kan en wil gebruik maken van de regeling, heeft het gedaan of doet het de komende maanden."

"Het is slechts een selecte groep mensen die van deze regeling profiteert. Wij zijn voor verlengen van een generieke maatregel zoals het verlaagde btw-tarief op verbouwingen. Daar profiteert iedereen van en het is goed voor de bouw en de economie."

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis | 'Vijf miljard aan belastingvrije schenkingen'