Niet overal in Nederland stijgen de huizenprijzen en het aantal woningverkopen. De ene provincie doet het beter dan de andere, maar ook binnen de provincie zijn grote verschillen.

De huizenprijzen stegen in het tweede kwartaal 3,5 procent en het aantal verkopen nam met maar liefst 41 procent toe. Dat bleek uit de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Niet elk type woning kon van deze trend profiteren en ook niet elke regio toont een dusdanig herstel.

"Wat we zien is een toenemende trek naar de steden. De woningmarkt in landelijk gebied doet het minder goed", vertelt NVM-voorzitter Ger Hukker.

"Het noorden en oosten van de provincie Groningen blijft achter bij het landelijk gemiddelde, maar de stad Groningen doet het geweldig. Het is een van de meest dynamische markten van ons land."

Friesland

"In Noordoost Friesland zijn twee keer zoveel woningen verkocht als vorig jaar." De prijzen in de provincie zijn 1,5 procent gestegen, maar in het zuiden dalen de prijzen nog.

In Drenthe nam de waarde van woningen met 3,2 procent toe, maar in het westen van de provincie gaat het beter dan in het oosten.

In deze regio’s doen appartementen het minder goed. "Zodra er een alternatief betaalbaar is, slaat de starter een stap over en koopt meteen een tussenwoning", legt Hukker uit.

Zwolle

In Overijssel steekt Zwolle met kop en schouders boven de rest van de provincie uit: de woningprijzen stegen 3,9 procent en er hebben in het tweede kwartaal 36 procent meer transacties plaatsgevonden.

In Flevoland blijft Almere het populairst, ook al blijft de toename in transacties achter bij het landelijk gemiddelde. Volgens Hukker speelt de 'restschuldproblematiek' een grote rol in Almere, waardoor kopers niet met hun prijs kunnen zakken.

In Gelderland worden tussen- en hoekwoningen binnen drie maanden verkocht. In Duiven-Westervoort, een regio waar weinig handel plaatsvindt, werden 66 procent meer woningen verkocht.

Steden

Zowel de provincie als de stad Utrecht doen het goed. Het aantal transacties in de stad steeg met 55 procent. "In bepaalde wijken van de stad ontstaat krapte, net als in Amsterdam", aldus Hukker.

In de hoofdstad is de gemiddelde verkooptijd 58 dagen en zijn de huizenprijzen met 10 procent gestegen. Ook in de regio Haarlem en het Gooi stijgen de prijzen. In Den Helder en Texel dalen de huizenprijzen met 11 procent.

In Zuid-Holland stijgen de prijzen minder hard (+0,6 procent) in vergelijking met de rest van Nederland. Leiden is echter een positieve uitzondering waar de huizenprijzen bijna 10 procent omhoog zijn gegaan.

Zeeland

Zeeland noemt Hukker een apart geval. "Deze provincie heeft het geweldig gedaan in de crisis door de intocht van Belgen." De appartementen verkopen slecht, "daarvoor ga je niet naar Zeeland", maar de verkoop van vrijstaande woningen steeg met 42 procent.

In Noord-Brabant gaat het goed met de huizenmarkt rond de steden Den Bosch, Tilburg, Breda en Eindhoven. Oss, Uden en Veghel doen het minder goed, ook al stijgen hier ook zowel de prijzen als het aantal transacties.

In Zuid-Limburg neemt de waarde van woningen met 6 procent toe. De regio Roermond gaat met een waardedaling van 3 procent wat minder goed.

Huizenprijzen stijgen 3,5 procent | Eigenaar vrijstaande woning merkt weinig van herstel