Zowel de huizenprijzen als het aantal woningverkopen nemen toe. Toch geldt dat niet voor heel Nederland en ook niet voor elk woningtype. Vooral eigenaren van een vrijstaande woning merken weinig van het herstel.

Vier kwartalen op rij zijn er meer woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Ook stijgen de huizenprijzen al drie kwartalen in vergelijking met de drie voorafgaande maanden. Woningen worden sneller verkocht en het verschil tussen de vraagprijs en de transactieprijs daalt.

Dat ligt iets anders voor de vrijstaande woning, die als enige woningtype nog steeds een prijsdaling laat zien: 0,4 procent in vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar. De prijs voor een vrijstaande woning is sinds de crisis 21,4 procent gedaald, terwijl het gemiddelde op 17,7 procent ligt.

Hoe duurder de woning des te kleiner het herstel zo blijkt uit data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Krapte-indicator

De krapte-indicator geeft aan hoeveel woningen er te koop staan per koper. Gemiddeld kan een koper uit 16 woningen kiezen, bij een vrijstaand huis is de keuze met 33 woningen bijna twee keer zo groot. Toch is er een lichtpuntje: in 2013 waren er nog 47 vrijstaande woningen per koper op de markt.

Desondanks blijven de vrijstaande woningen onderaan elk lijstje bungelen. Het aanbod is niet alleen groot, maar staat ook langer te koop.

Het grote probleem is volgens Ger Hukker, voorzitter van de NVM, dat de vraagprijzen te hoog liggen. “Verkopers hebben ‘verliesaversie’, maar kopers willen en kunnen niet meer zo ver springen door het beperken van de leencapaciteit. Zij kijken kritisch en halen de krenten uit de pap.”

Appartement

Eigenaren van een goedkoop appartement lijken momenteel de winnaars in de woningmarkt. Niet alleen zijn goedkope woningen (tot 150.000 euro) de afgelopen jaren het minst in prijs gezakt, ook stegen de prijzen van appartementen het afgelopen kwartaal het meest.

Een appartement kost 5,7 procent meer ten opzichte van vorig jaar en ook in vergelijking met het eerste kwartaal staat de prijsstijging van een appartement met 2,9 procent bovenaan.

Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de rest van 2014 zijn goed. Toch zullen de verschillen in het tweede halfjaar minder groot zijn ten opzichte van een jaar eerder, omdat de woningmarkt zich in de tweede helft van 2013 begon te herstellen.

NVM verwacht voor zowel het derde als vierde kwartaal een lichte toename van het aantal transacties. Circa 27.000 transacties bij NVM-makelaars, wat neerkomt op ongeveer 36.000 transacties voor de gehele markt.

De huizenprijzen blijven naar verwachting stabiel of zullen licht stijgen. Hukker verwacht eind van het jaar een prijsstijging tussen de 3 en 4 procent te noteren voor 2014.

Huizenprijzen stijgen 3,5 procent | Woningmarkt herstelt sneller in steden