De nieuwbouwmarkt herstelt zich voorzichtig. In het eerste halfjaar van 2014 zijn er aanzienlijk meer woningen verkocht vergeleken met voorgaande jaren.

Dat blijkt uit cijfers (pdf) van de Monitor Nieuwe Woningen van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom). 

De voorlopige cijfers voor het tweede kwartaal laten een stijging naar net boven vijfduizend zien. De Neprom verwacht dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen dit jaar uitkomt op ruim twintigduizend; een stuk meer dan de 13.500 verkochte nieuwbouwhuizen vorig jaar, en 15.000 in 2012. 

Het aantal verkopen in het eerste kwartaal van 2014 is ongeveer gelijk met het vierde kwartaal van 2013. Dat is hoopgevend, stelt de Neprom, omdat het aantal verkopen in het eerste kwartaal aak wat lager ligt dan in het laatste kwartaal van het jaar daarvoor. 

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van NEPROM. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Neprom-voorzitter Wienke Bodewes relativeert het flinke herstel met de kanttekening dat de sector uit een diep dal komt.

Verschillen

Wel zijn de verschillen per regio erg groot. De provincies Gelderland en Noord-Brabant en de Randstad scoren het beste. Landelijk gezien ligt het aantal verkopen van nieuwbouwwoningen net na de crisis op ongeveer de helft van het aantal verkopen voor de crisis.

In de provincie Groningen is de woningmarkt er het slechtst aan toe. Het aantal verkopen ligt daar ruim 80 procent lager dan voor de crisis. Ook Limburg, Friesland en Drenthe doen het slecht. Daar liggen verkopen op 20 tot 25 procent van het niveau van vlak voor de crisis.

Lees ook: 'Huis kopen begint met een kop koffie'

'Hypotheekrente breekt elke week nieuw laagterecord'