Consumenten kunnen nu meer energiebesparende aanpassingen aan hun woning financieren met een Energiebespaarlening.

De mogelijkheden van de lening zijn onlangs uitgebreid, meldt de site van vakblad Vastgoedactueel.

Het is de bedoeling dat huiseigenaren met zo'n lening bijvoorbeeld speciale beglazing, energiezuinige kozijnen of zonneboilers laten installeren. Tegen een rente van tussen de 3 en 3,5 procent kunnen ze bedragen van tussen de 2.500 en 25.000 euro lenen. 

Sinds kort kunnen woningbezitters ook een lening aanvragen voor bodemisolatie in combinatie met vloerisolatie. En een energiemonitor of biomassaketel laten installeren, zijn eveneens nieuwe opties. Bovendien krijgen ze voortaan een ontheffing als de gewenste energiebesparing niet haalbaar is.

Bodemisolatie

Om de bodem te isoleren wordt isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gespoten. Dat kan met vloerisolatie op de begane grond gecombineerd worden. 

Met een energiemonitor kan de huiseigenaar zien hoeveel energie er op dat moment in huis wordt verbruikt. De monitor moet bewoners bewust maken van de kosten van energieverbruik. En het ook makkelijker maken om daarop te besparen.

Een biomassaketel verbrandt biomassa zoals pellets of houtsnippers. Daardoor worden hete gassen geproduceerd die water en ruimten kunnen verwarmen.

Ontheffing

Als de van tevoren ingeschatte energiebesparing ondanks isolerende maatregelen toch niet haalbaar is, kan de huiseigenaar een gedeeltelijke ontheffing krijgen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet hij een deskundige laten onderzoeken waarom de waarden niet gehaald kunnen worden. 

Onder meer gevelisolatie, isolerende deuren, warmtepompen en zonneboilers behoorden al tot de mogelijkheden

Afgelopen week bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat er nog maar weinig animo is voor de leningen uit het fonds. 

Vier maanden na de oprichting is slechts 2,4 miljoen van de 300 miljoen euro aan huizenbezitters uitgeleend. In mei zijn in totaal 441 leningen aangevraagd en zijn er 217 toegekend. Rabobank, ASN Bank en het Rijk hebben het fonds gevuld.

Consument laat lening voor isolatie liggen | Fonds van 300 miljoen voor woningisolatie