Amsterdammers die dit jaar nog een starterslening willen om een eerste huis te kunnen kopen, moeten snel zijn.

Het beschikbare budget is naar verwachting na de zomer volledig opgebruikt, waarschuwde wethouder Freek Ossel (Wonen) maandag. De gemeente verstrekte al 351 leningen voor een totaalbedrag van 10,5 miljoen euro.

De gemiddelde leeftijd van de aanvragers is 29 jaar. ''De cijfers tonen aan dat veel Amsterdammers grote behoefte hebben aan een steuntje in de rug bij de aankoop van het eerste huis'', concludeert Ossel.

"Het zou dan ook verstandig zijn als het nieuwe stadsbestuur dit beleid zou voortzetten en ook in 2015 geld uittrekt voor de starterslening.''

De lening is voor mensen die op eigen kracht niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. De starterslening is in de eerste drie jaar rente- en aflossingsvrij en bedraagt maximaal 20 procent van de aankoopkosten van de nieuwe woning.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de maximumhypotheek en de totale aankoopkosten van de woning die maximaal 200.000 mogen bedragen.

De gemeente verstrekte startersleningen van 8.000 tot 40.000 euro. Onlangs bleek uit onderzoek dat het eigen woningbezit in Amsterdam tussen 2011 en 2013 met zesduizend woningen is gestegen tot 125.000.