Het verdwijnen van de studiefinanciering heeft invloed op het afsluiten van een hypotheek.

Dat meldt de nieuwssite Wegwijs.nl op basis van berekeningen van Woningmarktcijfers.

Normaal gesproken geldt: hoe hoger de studieschuld, hoe lager het maximale hypotheekbedrag uitvalt dat een koper kan lenen.

Maar doordat voormalige studenten er straks langer over mogen doen om hun schuld af te betalen, hoeft dat in de nieuwe situatie niet altijd het geval te zijn.

Per 1 september krijgen studenten geen studiefinanciering meer, maar een lening. Het Centraal Planbureau (CPB) schat dat de gemiddelde studieschuld door de afschaffing zal oplopen tot 24.000 euro.

Maandlasten

De maandlasten van een studielening komen volgens een rekenmethode van banken neer op 0,75 procent van de totale lening. Grofweg komt het erop neer dat op het maximale leenbedrag anderhalf keer de studieschuld in mindering wordt gebracht.

De gemiddelde studieschuld lag in 2013 ongeveer op 15.000 euro. Met zo’n schuld kan een koper volgens de rekenmethode 22.500 euro minder lenen.

Door de afschaffing van de studiefinanciering zou een koper gemiddeld 36.000 euro minder hypotheek kunnen krijgen. Om die terugval te beperken, wil de overheid de looptijd van de lening verlengen.

35 jaar

Nu mogen ex-studenten nog vijftien jaar doen over het terugbetalen van hun studieschuld, straks zou de termijn naar 35 jaar moeten.

Daardoor dalen de maandlasten. Met zo’n verlengde termijn, zullen banken volgens de site uitgaan van ongeveer 0,3 procent van de totale schuld. In dat geval zou een koper zelfs meer kunnen lenen dan in de huidige situatie met een lagere schuld.

Iemand die bijvoorbeeld voorheen een studieschuld van 15.000 euro heeft opgebouwd, is daar volgens de bank maandelijks 112,50 euro aan kwijt. In de nieuwe situatie rekent de bank een maandlast van 72 euro voor een ex-student met een schuld van 24.000 euro.

Akkoord over leenstelsel studenten | Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis