Huiseigenaren zijn optimistisch gestemd over de waarde van hun woning. Dat meldt ING woensdag op basis van een steekproef onder meer dan zestigduizend respondenten.

De helft van hen schat dat zijn huis de afgelopen drie jaar minder dan gemiddeld aan waarde heeft verloren.

Een op de zes respondenten denkt dat zijn huis de afgelopen drie jaar meer waard is geworden. Ruim de helft gaat uit van een waardedaling. De gemiddelde prijsdaling sinds mei 2011 bedraagt dertien procent.

Volgens recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) overschat de gemiddelde eigenaar de waarde van zijn huis. Dat komt onder meer doordat de bewoner zich naar verloop van tijd steeds beter thuis voelt. Daardoor is het huis in zijn ogen meer waard dan vergelijkbare woningen.

Straat

Een op drie denkt dat zijn eigen woning meer waard is dan andere woningen in de straat, 17 procent denkt dat zijn eigen huis minder waard is.

Een op de vijf respondenten zegt dat er in de eigen straat meer woningen worden verkocht. Een op de tien ziet een daling.

Huizenprijzen

Ruim de helft van de consumenten verwacht dat de huizenprijzen het komende jaar stijgen. Een op drie verwacht stabilisatie en 16 procent denkt dat de huizenprijzen dalen.

In april noteerde de gemiddelde huizenprijs voor het eerst in vijf jaar een stijging ten opzichte van een jaar eerder. ING verwacht komend jaar een prijsstijging van een tot anderhalf procent.

Eigenaar schat woningwaarde te rooskleurig in | Koopwoning 0,1 procent duurder in april