Huizenkopers moeten soms tot wel drie maanden wachten voordat hun hypotheek rond is. Voor de crisis gingen banken uit van een termijn van drie weken.

Banken zouden nu te weinig hypotheekadviseurs in dienst hebben om de weer groeiende vraag naar hypotheken te kunnen verwerken. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) woensdag in het AD.

"Voor de crisis waren er veel hypotheekadviseurs en ook veel klanten. En nu zijn er veel minder hypotheekadviseurs. Dus kom je in een administratieve file bij de bank", zegt woordvoerder Hans André de la Porte tegen radiozender BNR.

De la Porte noemt de situatie "heel vervelend". Hij benadrukt dat veel mensen hun verhuiswens in de afgelopen jaren hebben uitgesteld. Maar nu het vertrouwen om te kopen weer terug is, moeten ze lang wachten. En dat geldt ook voor de verkopers.

Gegevens

"Wat je er wel aan kunt doen is zorgen dat je gegevens al bij de bank bekend zijn. Want als je alles nog moet aanleveren, dan gaat het nog wel een tijd duren."

Hij raadt huizenkopers aan bij een verkennend hypotheekgesprek al zoveel mogelijk gegevens te verstrekken. Dan gaat het bijvoorbeeld om een werkgeversverklaring, belastingaangiftes of een medische keuring voor een levensverzekering. Ook zou de koper zijn situatie goed moeten uitleggen aan de verkoper van het huis.

Ontkennen

Banken ontkennen de hypotheken traag af te handelen. Rabobank meldt voldoende hypotheekadviseurs te hebben, die met de benodigde gegevens de aanvraag binnen een paar dagen kunnen afwikkelen.

ING zegt dat huizenkopers binnen veertien dagen bij een hypotheekadviseur terecht kunnen, maar dat onduidelijk is hoe lang het duurt voor een hypotheek is goedgekeurd.

Ook de Hypotheker herkent zich niet in het beeld dat in dit artikel wordt geschetst. De gemiddelde doorlooptijd tussen het aanvragen en het ontvangen van een offerte bedraagt drie tot vier werkdagen. Als het dossier compleet is, neemt de acceptatie van de offerte gemiddeld een week in beslag.

De toename van het aantal hypotheekaanvragen leidt vooralsnog niet tot vertraging in het aanvraagproces, aldus de Hypotheker.

'Starter sluit vaak annuïteitenhypotheek af' | Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis