Door de inkomensafhankelijke huurverhogingen is er binnen tien jaar een tekort van honderdduizend betaalbare huurwoningen in de vrije sector.

Dat stelt accountant Deloitte na onderzoek.

De inkomensafhankelijk huurverhoging is vorig jaar ingevoerd om scheefwonen aan te pakken. Zo’n 600.000 huishoudens wonen scheef, dat gaat om 28 procent van de sociale huurwoningen. Met name in de Randstad en het groene hart wonen mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope huurwoning.

Volgens Frank ten Have, partner binnen Deloitte, blijkt dat bewoners met de hoogste inkomens en lage huren het minste last hebben van de maatregel. "Terwijl juist de groep die relatief het minste scheef woont, het zwaarst wordt getroffen."

Een deel van deze huurders willen of kunnen niet kopen. Een betaalbaar alternatief in de vrije huursector is beperkt voorhanden.

Volgens Deloitte zouden jaarlijks 13.000 betaalbare vrije sectorwoningen moeten worden gebouwd om aan de stijgende vraag te voldoen. De investering die hiermee samenhangt moet voornamelijk van buitenlandse investeerders komen.