Bestaande koopwoningen waren in april 0,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het is de eerste prijsstijging in vijf jaar. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart waren bestaande koopwoningen nog 2,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. Ten opzichte van maart zijn de huizenprijzen in april 0,8 procent gestegen.

In april meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal met 1,2 procent zijn gestegen, de eerste stijging in meer dan drie jaar.

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment dat bij de notaris de overdracht plaatsvindt, terwijl NVM uitgaat van het moment dat de ontbindende voorwaarden in de koopakte verlopen. Dat is een paar maanden eerder.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c) NU.nl/Jerry Vermanen

Volgens het CBS liggen de prijzen van bestaande koopwoningen al een jaar op ongeveer hetzelfde niveau. Hoewel de prijzen stabiliseren is het niveau nog laag. De huizenprijzen in april waren even hoog als in begin 2003.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een record bereikten, liggen de prijzen 19,9 procent lager.

Volgens economen van de Rabobank stijgen de huizenprijzen dit jaar 0 tot 1 procent.

Verkopen

De vraag naar bestaande koopwoningen trekt aan. In de eerste vier maanden wisselden 39.743 woningen van eigenaar, ruim 34 procent meer dan een jaar eerder.

Vorige week meldde het Kadaster dat er in april 64,5 procent meer woningen zijn verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vijf dingen die u moet weten over het kopen van een huis | Huizenprijzen stijgen na drie jaar daling