Meer dan 111.000 huurwoningen worden de komende jaren beter beveiligd tegen inbraak.

Bouwbedrijven, woningcorporaties en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaan samenwerken om het aantal inbraken terug te dringen, bevestigt een woordvoerder woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

In een jaar moeten elfduizend huurwoningen voldoen aan de eisen voor het politiekeurmerk Veilig Wonen. In 2020 moeten de overige honderdduizend woningen dit keurmerk hebben gekregen.

Voor het keurmerk moet een huis goede sloten hebben en verlichting bij de buitendeur. Verder moet vanuit de hal te zien zijn wie er bij de deur staat en op elke etage moeten rookmelders hangen.

Veiliger

Bouwbedrijven en woningcorporaties hadden eerder al met minister van Wonen Stef Blok (VVD) afgesproken dat deze huizen energiezuiniger zouden worden gemaakt. Nu is dus afgesproken dat ze ook veiliger worden. Opstelten steekt 125 duizend euro in het project.

De minister lijkt bijval te krijgen van misdaadeconoom Ben Vollaard. Hij zegt woensdag in de uitzending van Altijd Wat Monitor dat het veel effectiever en goedkoper is om huizen te voorzien van goed hang- en sluitwerk dan extra politie in te zetten. Investeringen in inbraakpreventie zouden ruim twee keer zo goedkoop zijn als het opschroeven van de politie-inzet.

Als de kosten van het vastzetten en berechten van inbrekers worden meegerekend is het volgens hem zelfs vier keer zo goedkoop. Vooral betere sloten op woningen in achterstandswijken zouden veel helpen.

'Goede sloten tegen inbraak veel goedkoper dan politie-inzet'