In april zijn bijna 18.500 hypotheken aangevraagd via het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een stijging van 75 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal hypotheekaanvragen is dit jaar elke maand toegenomen, van 12.000 in januari tot 15.500 in maart. Het aantal woningtransacties en hypotheekaanvragen zal naar verwachting in ieder geval tot en met juni stijgen.

“De stijgende trend zet hiermee door en bevestigt de berichten van andere marktpartijen over de aantrekkende woning- en hypotheekmarkt’, zegt Dorine van Basten, directeur van HDN.

Vorige week kwam Makelaarsland met vergelijkbare cijfers over woningverkopen. In april zijn circa 17.000 woningen verkocht, een toename van bijna 79 procent ten opzichte van vorig jaar.

NHG

Bijna zes op de tien hypotheken worden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangevraagd. HDN verwacht dat vanaf 1 juli het aandeel van hypotheken met NHG zal afnemen, aangezien het maximale bedrag voor een NHG-hypotheek dan verlaagd wordt van 290.000 naar 265.000 euro.

HDN is een elektronisch platform waar alle grote hypotheekverstrekkers bij aangesloten zijn op de Rabobank na. Het platform registreert daardoor circa 70 procent van alle hypotheekaanvragen in Nederland.