Als Hema goedkopere hypotheken zou aanbieden, neemt een op de zes Nederlanders deze in overweging.

Voor een kwart zou een goedkope hypotheek van een energiebedrijf in aanmerking komen. Ruim een op de vijf Nederlanders staat open voor een hypotheek van een bouwbedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van RAI, in opdracht van Building Holland, onder 330 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar.

Bij gelijke tarieven geeft het merendeel toch de voorkeur aan een bank als hypotheekverstrekker, gevolgd door verzekeraars en pensioenfondsen.

Woning

Luxe en comfort is het belangrijkst bij de keuze van een woning, gevolgd door de hoeveelheid daglicht, stof en ventilatie. De vormgeving en energiezuinigheid van de woning worden ook vaak als een belangrijk aspect genoemd.

Energiebesparende maatregelen treffen wordt het meest genoemd als snelste manier om op woonlasten te besparen. Een nieuwe hypotheek of nieuwe energieleverancier wordt ook veel genoemd.

Ruim de helft zegt alleen te willen investeren in duurzaamheid van de woning als dat financieel voordeel oplevert.

Verhuizen

Uit het onderzoek blijkt verder dat een op de drie huurders binnen vijf jaar denkt te verhuizen, een op de zes woningeigenaren wil ook binnen vijf jaar een nieuwe woning.

Van de huurders zegt 21 procent dat hun volgende woning een koopwoning zal zijn. Een op de zes woningeigenaren wil het volgende huis huren.