In april zijn circa 17.000 woningen verkocht, het hoogste aantal in de afgelopen zes jaar. Een toename van bijna 79 procent ten opzichte van vorig jaar, toen in april 9.500 woningen verkocht werden.

Dat blijkt uit een indicatie van Makelaarsland op basis van eigen cijfers. In maart wisselden nog 14.500 woningen van eigenaar.

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland is het na Open Huis op 5 april "buitengewoon druk" geweest. "Er zijn aanzienlijk meer biedingen uitgebracht en woningen verkocht."

"Steeds meer verkopers zetten de stap om hun huis in verkoop te plaatsen. We zien het nieuwe woningaanbod explosief toenemen met anderhalf keer zoveel opdrachten als vorig jaar april. Verkopers vinden dat zij lang genoeg gewacht hebben en voelen dat de tijd rijp is", aldus Stoop.

Bezichtigingen

Het aantal bezichtigingen ligt op hetzelfde niveau als maart, volgens Makelaarsland is het beeld vertekend omdat de bezichtigingen tijdens Open Huis niet worden meegeteld.

Uit onderzoek van Makelaarsland blijkt dat een op de elf bezichtigingen zo’n drie maanden later leidt tot een aankoop. Door de vele bezichtigingen in het eerste kwartaal, verwacht de organisatie 45.000 woningverkopen in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2013 werden 29.000 woningen verkocht.

Groei

Stoop verwacht dat de tweede helft van 2014 minder explosieve groei in woningverkopen zal laten zien, omdat de tweede helft van 2013 beter was dan de eerste helft. Desondanks zal het aantal woningverkopen in heel 2014 "absoluut" hoger uitkomen dan 2013.

Makelaarsland is naar eigen zeggen te klein om te meten of er sprake is van stijgende huizenprijzen. Stoop verwacht dat de prijzen stabiliseren, op enkele uitzonderingen na.

"In Amsterdam vallen de mensen al weer over elkaar heen. Ze kopen eerst en kijken daarna wel of ze de financiering rondkrijgen." Daardoor ligt het aantal ontbonden verkopen iets hoger dan vorig jaar, toen mensen meer de tijd namen voor de aankoop van een woning.