Bijna twee op de drie woningbouwverenigingen laten de huren op 1 juli maximaal stijgen. Nog eens twintig procent zit met de huurstijging dicht tegen het maximum aan. 

Dat blijkt uit onderzoek van De Persdienst onder honderd corporaties verspreid over het land.

 De corporaties mogen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) de huren met een hoger percentage laten stijgen dan de inflatie. Voor lagere inkomens betekent dat een stijging van maximaal 4 procent.

De huren van middeninkomens en hogere inkomens mogen met respectievelijk 4,5 en 6,5 procent omhoog.

De hogere inkomens van ruim 43 duizend euro of hoger krijgen het vaakst de maximale huurverhoging voorgeschoteld: in 88 procent van de gevallen. Bij middeninkomens (ongeveer 34 tot 43 duizend bruto) stijgt bij driekwart van de gevallen de huren maximaal.

Lagere inkomens

De lagere inkomens, met een brutojaarinkomen van 34 duizend euro of lager, worden nog het vaakst 'ontzien', zo schrijft de persdienst van de regionale kranten van Wegener.

Bijna een derde van de corporaties verhoogt voor deze groep de huren niet maximaal, en kiest bijvoorbeeld voor het inflatiecijfer. Nog altijd bij twee derde van de huren gaat de huurprijs wel met het maximale percentage van vier procent omhoog.

De corporaties moeten tot en met 2017 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing betalen. De woningbouwverenigingen hopen een groot deel hiervan binnen te halen door de huren te verhogen hopen.