De woningmarkt lijkt op te krabbelen. Met name starters vinden het een mooi moment om een huis te kopen nu de woningprijzen en de hypotheekrente laag zijn.

Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van je eerste woning? Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), schetst het begin van het proces.

"Het begint met een kop koffie. Wat zijn je toekomstplannen, zijn je relatie en werk stabiel? Kan je een hypotheek krijgen of zijn er mogelijk obstakels? Kan je niet alleen de lasten van een hypotheek opbrengen, maar ook de kosten van onderhoud of in het geval van een appartement de vereniging van eigenaren betalen?"

"Als alle lichten op groen staan, kun je gaan kijken waar je wilt wonen en op zoek gaan naar een huis dat past bij je woonwensen", vertelt Hukker tegenover NUgeld.nl.

Woning

Aangezien het aanbod van nieuwbouwwoningen klein is, zullen de meeste starters kiezen voor een bestaande woning. Wat volgens Hukker meespeelt, is dat nieuwbouw niet meteen te bewonen is. "Soms moet je anderhalf tot twee jaar wachten, maar betaal je wel al rente tijdens de bouw."

Dankzij websites als Funda, Jaap en Huizenlijn.nl kunnen Nederlanders eenvoudig naar een woning zoeken. De meesten regelen zelf een eerste bezichtiging. Bij serieuze interesse neemt gemiddeld een op de zes Nederlanders een aankoopmakelaar in de arm. "Hoe enger het is, des te eerder mensen geneigd zijn om een adviseur in te schakelen."

Omgeving

Een aankoopmakelaar neemt veel werk uit handen in voorbereiding tot het uitbrengen van een bod. Voor wie zelf een bod wil gaan doen, noemt Hukker de belangrijkste zaken.

"Kijk naar de directe woonomgeving. De woning heeft nu een leuk uitzicht, maar misschien gaat er wel gebouwd worden. In sommige wijken is het lastiger om je huis ooit weer te verkopen. Misschien zijn er veel corporaties die woningen verkopen."

Bouwkundige staat

"Kijk wat de bouwkundige staat van de woning is. Hoe zit het met de fundering en de dakbedekking? Je kan voordat je een bod doet een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Je krijgt lastige discussies als achteraf blijkt dat er iets mis is." Hukker adviseert een bouwkundige keuring vooral voor huizen die ouder dan twintig jaar zijn.

Bij de koop van een appartement dient ook gekeken te worden naar de vereniging van eigenaren. "Het komt regelmatig voor dat mensen achteraf te maken krijgen met extra dotaties, omdat er onvoldoende geld in de pot zit voor het onderhoud."

Erfpacht

Erfpacht kan ook een probleem opleveren. "In grote steden als bijvoorbeeld Amsterdam valt het wel mee. Daar wordt het juist van de daken geschreeuwd als een woning op eigen grond staat."

"Maar het imago van erfpacht is niet goed. Bepaalde erfpachtcontracten, die niet door de gemeente of woningcorporaties maar door particuliere beleggers zijn opgesteld, worden niet geaccepteerd bij de bank."

Bod

Als alle aspecten gewogen zijn, kan een bod worden uitgebracht. "Er bestaat geen boekje voor het doen van een bod."

Hukker raadt aan om vooraf een taxatie uit te voeren. "Je weet dan wat de marktwaarde is, waarop je je bod kan baseren. Die paar honderd euro voor het taxatierapport moet je toch uitgeven om later de financiering rond te krijgen."

Als het bod geaccepteerd wordt, is het van belang om de afspraken snel op papier te zetten. "Zolang er geen koopakte getekend is, kan niet alleen de koper maar ook de verkoper nog van de afspraak afzien."

Nuchter

Hukker adviseert om tijdens het hele proces nuchter te blijven: "Laat je niet opjagen en neem tijd voor de voorbereiding. Als je een huis koopt, loop je op eieren. Als je je niet safe voelt, haal er dan een adviseur bij. De financiële gevolgen kunnen behoorlijk zijn."

Desondanks noemt Hukker het kopen van je eerste woning een "hele leuke periode". "De zoektocht, de spanning of een bod geaccepteerd wordt en of de financiering rondkomt. Dan krijg je de sleutel van een lege woning en een maand later is het met behulp van ouders en vrienden veranderd in een paleisje."

'Starter sluit vaak annuïteitenhypotheek af' | 'Notaris checkt aankoop huis van A tot Z'