Vier op de tien gemeenten hebben geen beleid voor Nederlanders die hun ouders in huis willen nemen. Daardoor lopen kinderen en hun ouders tegen veel problemen aan.

Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder vijftig gemeenten.

De aangesloten notarissen krijgen steeds meer ouders en kinderen over de vloer voor advies. Daaruit blijkt dat veel behoefte is aan zelfstandigheid. Zo willen mensen een aparte woonruimte in de tuin bouwen of een extra huisnummer zodat ieder zijn eigen post kan ontvangen.

Dat blijkt niet altijd eenvoudig, zo vertelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. "Kort geleden nam een cliënt met zijn vrouw zijn moeder in huis. Er waren twee voordeuren in het huis gecreëerd. Toen de zoon bij de gemeente vroeg om een huisnummer voor moeder bleek dat het huis eerst bij de notaris moest worden gesplitst."

"Bovendien werd moeder gekort op de AOW, nadat zij zich bij de gemeente had had laten overschrijven naar het adres van de zoon."

Splitsen

Voor het splitsen van een woning moet een vergunning worden aangevraagd. Vanaf 1 oktober mag een mantelzorgwoning op eigen grond worden gebouwd zonder vergunning.

"Deze nieuwe regeling is nog best ingewikkeld en er moet al sprake zijn van mantelzorg. Wij zien in de praktijk dat ouders en kinderen al samen gaan wonen als de ouders nog geen zorg nodig hebben," zegt Van der Geld die de politiek vraagt om het onderwerp op de agenda te zetten.