Hoe langer de rentevaste periode, hoe groter de daling van de hypotheekrente. Het verschil in hypotheekrente tussen de verschillende rentevaste periodes wordt daardoor steeds kleiner.

Dat is een trend die Hypotheekshop.nl signaleert.

De afgelopen week hebben diverse hypotheekverstrekkers de rente verlaagd, met name voor de langere rentevaste periodes. Als de huidige hypotheekrente vergeleken wordt met de rente in april 2013 zijn de lange rentevaste periodes meer gedaald.

De gemiddelde hypotheekrente voor twintig jaar vast is momenteel 4,58 procent, een afname van 0,67 procentpunt in vergelijking met april 2013.

De tienjaarsrente bedraagt 3,82 procent, een verlaging van 0,59 procentpunt ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde hypotheekrente voor vijf jaar vast is 3,12 procent, 0,49 procentpunt minder.

De variabele hypotheekrente staat momenteel op 2,62 procent, een daling van 0,32 procentpunt in vergelijking met april vorig jaar.

Steeds meer consumenten kiezen ervoor om de hypotheekrente lang vast te zetten, zo vertelde Paul van der Meijs, directievoorzitter van De Hypotheker, onlangs tegen NUgeld.nl.