De verkoop van woningen heeft ook in maart weer een flinke sprong gemaakt. Het aantal huizen dat van eigenaar verwisselde, ging vorige maand over de kop in vergelijking met een jaar geleden.

Pakweg 14.500 woningen verwisselden van eigenaar, zo blijkt dinsdag uit een indicatie van de woningmarkt van Makelaarsland, op basis van eigen cijfers.

Ook in de eerste drie maanden van het jaar vertoont de verkoop van woningen een opwaartse lijn, stelt Makelaarsland. Tussen januari en maart werden veertigduizend huizen verkocht, eveneens twee keer zo veel als in het eerste kwartaal van 2013. Daarmee laat de woningmarkt al zes maanden een 'duidelijke opmars' zien.

Vooral in populaire gebieden kiezen mensen die een huis zoeken er steeds sneller voor om een huis te kopen, stelt directeur Jeroen Stoop. "Amsterdam en Utrecht zijn voorbeelden van populaire steden waar potentiële kopers hun aankoop niet langer uitstellen", ziet hij. "Het vertrouwen is fors toegenomen en kopers willen prijsstijgingen voorblijven."

Cijfers

De cijfers van Makelaarsland sluiten aan bij gegevens die het Kadaster twee weken geleden presenteerde, hoewel de verkoop in het kadastraal register minder snel stijgt. Het Kadaster registreerde in februari ruim tienduizend verkopen in februari, ruim een kwart meer dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek onlangs dat de prijs van een gemiddelde woning in februari nog meer dan twintig procent onder het niveau van augustus 2008 lag. Dat was het moment dat de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.