Verzekeraars gaan een steeds grotere rol spelen op de hypotheekmarkt doordat steeds meer consumenten hun hypotheek bij een verzekeringsmaatschappij afsluiten. 

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

De portefeuille voor woninghypotheken is bij de verzekeraars in de laatste drie maanden van 2013 toegenomen met vier miljard euro naar 41 miljard euro. 

In 2007 bedroeg de totale portefeuille bij verzekeraars nog twintig miljard euro. Eind 2012 was dat 33 miljard. In heel 2013 kwam er acht miljard euro bij.

De aantrekkende groei kwam deels door nieuw afgesloten hypotheken, maar vooral door een verschuiving van bestaande portefeuilles naar levensverzekeraars.

Strengere regels

De groei komt direct van de banken af, die hun portefeuilles de laatste jaren zagen dalen ten faveure van de verzekeraars. Banken moeten aan strengere regels omtrent hun kapitaalpositie voldoen dan voor de crisis en kunnen daardoor moeilijk concurreren met verzekeraars.

Rabobank zag zijn marktaandeel volgens cijfers van onderzoeksbureau IG&H vorig jaar bijvoorbeeld met 4,4 procent dalen, bleek vorige maand. ING leverde 1,7 procent in. Bij de verzekeraars won vooral Aegon met een plus van 2,7 procent. ASR en Delta Lloyd zagen beide hun marktaandeel met 1,9 procent groeien.