Bijna een derde van alle door de Rabobank uitgegeven hypotheken staat onder water. Uit de jaarcijfers van de bank blijkt dat de actuele waarde van de huizen vaak lager is dan het toegekende hypotheekbedrag.

Op 31 december 2012 bedroeg de gemiddelde hypotheeksom bij de Rabobank 81 procent van de woningwaarde.

De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald en daarmee  ook de waarde van het onderpand voor de lening van de bank. Zolang mensen hun hypotheek aflossen is er geen probleem, maar moet een huis worden verkocht dan ontstaat er een restschuld.

Voor de crisis konden huizenkopers hoge hypotheken afsluiten die niet direct afgelost hoefden te worden. Sinds de economische malaise moedigen banken mensen echter aan om die hypotheken wel af te lossen, om waardeverlies en schulden te voorkomen.

Vanaf dit jaar mogen banken maximaal een hypotheek van 4 procent boven de woningwaarde verstrekken. De zogenoemde “loan to value ratio” is in 2014 verlaagd met 1 procentpunt naar 104 procent. Deze ratio zal de komende jaren kleiner worden.

Ook mogen eigenaren alleen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek, als de hypotheek volledig en middels een vast bedrag inclusief rente wordt afgelost.

Zie ook: Rabobank spreekt zich uit tegen hogere buffers | Rabobank schrapt duizend tot tweeduizend banen extra | Vijf vragen over de Libor-rente