Amsterdam en Utrecht willen van minister Stef Blok (Wonen) toestemming om met een eigen pakket maatregelen hun woningmarkten vlot te trekken. 

De situatie in de twee steden is naar eigen zeggen anders dan in de rest van het land.

De verantwoordelijk wethouders hopen met maatwerk de doorstroming en betaalbaarheid van woningen te kunnen beheersen. Amsterdam en Utrecht willen onder meer flexibele huurcontracten en flexibele huren invoeren.

De gemeenten hebben hun pakket maatregelen inmiddels bij de minister neergelegd. Zo vragen ze om een proef met huurcontracten die maximaal vijf jaar geldig zijn.

Doorstromen

Huurders onder de 30 jaar kunnen voor een beperkte tijd terecht in bepaalde woningen en moeten dan doorstromen. Mocht een huurder tegen die tijd nog niet genoeg verdienen voor een groter onderkomen, dan kan het contract eenmalig met vijf jaar worden verlengd.

De maatwerkoplossingen richten zich ook op de vele studenten die in beide steden wonen. De betrokken wethouders schrijven de minister dat zij bij het creëren van meer studentenhuisvesting steeds stuiten op de grenzen van de regelgeving over bijvoorbeeld minimale oppervlakten en andere bouwkundige eisen.

Ze vragen om meer vrijheid in de regelgeving om onder meer leegstaande kantoren te kunnen ombouwen tot studentenwoningen.

Sympathiek

Minister Stef Blok (Wonen) noemt het voorstel om maximaal vijf jaar te huren "sympathiek". Blok gaat kijken welke wet- en regelgeving er nodig is dit mogelijk te maken.

Hij verwacht op dit gebied ook een wetsvoorstel van de ChristenUnie. De partij kondigde aan zelf met plannen hierover te komen. De overige voorstellen van de gemeenten gaat hij met de steden bespreken.