De onroerendezaakbelasting (ozb) is onrechtvaardig en moet daarom anders worden geregeld. Dat zei de Haagse wethouder Boudewijn Revis (Financiën) maandag.

''Huiseigenaren dragen de lasten in een stad. Dat moet anders. Misschien via opcenten op de inkomstenbelasting, misschien moeten huurders meebetalen. Het moet eerlijker worden verdeeld, daar gaat het mij om'', vindt Revis, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de Haagse VVD leidt.

Revis' partijgenoot Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei vorige maand dat gemeenten meer belastingen zouden moeten kunnen heffen. Revis vindt dat een verkeerd signaal.

''Het gaat mij niet om meer inkomsten. Heffingen belasten mensen echt. Ik heb liever dat mensen hun dakkapel laten verbeteren of dat een ondernemer zijn winkelpand mooier maakt. Dat is beter voor de economie'', aldus de wethouder.

Economie versterken

Revis presenteerde maandag de Haagse belastingcijfers over de laatste jaren. ''Onze ozb voor bewoners ligt ongeveer 10 procent lager dan in 2009. De ozb voor ondernemers gaat dit jaar met een derde omlaag. Ook heffen we minder precario, de belasting voor reclameborden en afvalbakken op straat. We zorgen dat we de economie versterken in plaats van de kosten van de crisis af te wentelen.''