Tien woningcorporaties, verkoopplatform Vindjeplek.nl en de stichting Op Maat zijn een campagne begonnen om starters te stimuleren een corporatiewoning te kopen.

Dat meldt het vakblad Vastgoed vrijdag.

Later dit jaar willen de initiatiefnemers samen een Open Huizen-route organiseren. Woningzoekers kunnen dan zonder afspraak huizen komen bezichtigen.

Het blad verwijst naar een onderzoek van een groep grote en middelgrote woningcorporaties. Daaruit blijkt dat deze tien corporaties in 2013 ruim 10 procent meer huizen verkocht hebben dan van tevoren was begroot. 

Dat kwam neer op de verkoop van ruim 3.500 huizen. Deze woningen kostten zo'n 100.000 euro tot 150.000 euro. En het zijn vooral starters die deze panden kopen.

Aantrekkelijk

Volgens deze corporaties realiseren steeds meer kopers zich dat huizen in het lagere segment nu een aantrekkelijke prijs hebben. Bovendien wordt het voor hen interessanter om een woning te kopen, omdat de huurprijzen zijn gestegen.

Woningcorporaties verwachten dat de huren zullen blijven stijgen, daarom denken ze ook de komende jaren veel huizen te kunnen verkopen. 

Versoepeld

Per 1 oktober 2013 zijn de regels voor de verkoop van corporatiewoningen versoepeld. Het is sindsdien bijvoorbeeld eenvoudiger om een huis te verkopen aan bewoners met een maximaal inkomen van 38.000 euro.

Corporaties hebben daarvoor geen toestemming meer nodig van de verantwoordelijke minister. 

De afgelopen jaren verkochten corporaties in totaal ongeveer 15.000 woningen per jaar.

Lees ook: Corporatie kan goedkoper bouwen