Eigenaren van huizen op particuliere erfpacht moeten beter beschermd worden. Nu komen zij vaak niet in aanmerking voor financiering, omdat de erfpachtcontracten niet deugen. 

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag. Bij een kwart van de financieringsaanvragen zou de erfpachtovereenkomst niet voldoen aan de criteria, omdat de contracten bijvoorbeeld eenzijdig door de verpachter aangepast kunnen worden.

''Hierdoor is geen inschatting te maken van de toekomstige lasten van een erfpachter en wordt verantwoorde financiering onmogelijk'', laat NVB weten.

Makelaars die ''consumentonvriendelijke erfpachtcontracten'' onder ogen krijgen, adviseren hun klanten meestal af te zien van een hypotheekaanvraag. Daarmee is de koop van het huis ook van de baan. Door problemen met contracten zijn zulke woningen praktisch onverkoopbaar.

Aanpassen

Volgens de bankenvereniging kunnen veel problemen rondom particuliere erfpacht opgelost worden met de aanpassing van contracten. ''Het is dan ook essentieel dat verpachters hun verantwoordelijkheid nemen en contracten zodanig aanpassen, dat ze de erfpachter duidelijkheid geven over zijn toekomstige lasten.''

De belangenorganisatie wil ook dat erfpachtcontracten onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komen. Daarmee zou worden voorkomen dat contracten worden afgesloten die niet aan de regels voldoen.

Banken, erfpachters en andere partijen hebben in 2011 al gezamenlijk criteria opgesteld voor het financieren van huizen op particuliere erfpacht.