De woningen die in het vierde kwartaal van 2013 verkocht zijn, hebben gemiddeld 154 dagen te koop gestaan. Tussenwoningen zijn met 117 dagen het snelst verkocht.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

De verkooptijd van een appartement dat in het vierde kwartaal verkocht is, bedraagt gemiddeld 154 dagen. Een vrijstaande woning staat in het vierde kwartaal met gemiddeld 232 dagen het langst te koop, maar wel 7,1 procent korter dan een jaar geleden.

Meer dan de helft van het aanbod staat langer dan een jaar te koop. Het nieuwe aanbod verkoopt veel sneller. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is dat omdat het nieuwe aanbod vaak realistischer geprijsd is.

Vraagprijs

De vraagprijzen zijn 3,2 procent gezakt ten opzichte van het laatste kwartaal in 2012. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 ligt de vraagprijs gemiddeld 0,4 procent lager.

De transactieprijs ligt ten opzichte van de laatste vraagprijs gemiddeld 5,5 procent lager. Als de transactieprijs met de oorspronkelijke vraagprijs vergeleken wordt, bedraagt het verschil 7,4 procent.

Bij woningen die langer dan een jaar te koop staan, ligt de transactieprijs 16 tot 25 procent lager dan de oorspronkelijke vraagprijs. Het verschil tussen de laatste vraagprijs en de prijs waarvoor de woning verkocht wordt, bedraagt 8 procent.

Aanbod

Het aanbod van te koop staande woningen is in het vierde kwartaal afgenomen met 7,8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Vooral tussen- en hoekwoningen worden minder aangeboden.

“Er is weliswaar meer nieuw aanbod bijgekomen dan het kwartaal ervoor, maar omdat zowel het aantal verkopen als intrekkingen ook toenam, daalde het aanbod in zijn totaliteit”, aldus Hukker.

Herstel

Het herstel van de woningmarkt is bijna in elke regio zichtbaar, maar de mate van herstel verschilt wel. Zo gaat het in het noorden van Noord-Holland minder goed dan in het zuiden van de provincie.

Hukker verwacht dat in 2014 het aantal verkochte woningen met maximaal 5 procent zal toenemen. De prijs zal naar verwachting stabiliseren.

Lees meer: Meer woningen verkocht in 2013