Per jaar zouden Nederlanders 8,8 miljoen klussen uitbesteden. Vereniging Eigen Huis (VEH) adviseert om bij minimaal drie aanbieders een offerte aan te vragen om goed te kunnen vergelijken.

Zowel op de website van VEH als de gemeente Amsterdam is een overzicht te vinden van kosten wat helpt bij het beoordelen van de offertes.

Bij VEH melden zich jaarlijks zo’n 2.500 huizenbezitters met klachten en vragen over verbouwingen.

“Onderhoud van de woning is voor huiseigenaren niet alleen belangrijk vanwege het woongenot, maar ook voor de waarde van het huis”, zegt een woordvoerder tegenover ING.

Btw

Een huis goed onderhouden betekent tevens lagere herstelkosten dan bij achterstallig onderhoud. Doordat het kabinet de btw op arbeidskosten bij verbouwingen tijdelijk heeft verlaagd van 21 naar 6 procent is het voordeliger om dit jaar nog te verbouwen. De maatregel geldt namelijk tot en met 31 december 2014.

De woning moet wel minstens twee jaar oud zijn en het werk moet voor 1 januari 2015 afgerond zijn. Ook woninguitbreidingen op hetzelfde perceel vallen onder de regeling, net als tuinonderhoud door een hovenier.

Volgens Jan van der Doelen, sectormanager bouw en onroerend goed bij ING is het aantrekkelijk om de verkoopbaarheid van de woning op peil te houden. "Het blijkt dat goed onderhouden of op een goede manier aangepaste woningen beter verkoopbaar zijn dan huizen waar nog het nodige aan moet gebeuren.”