Uitzendorganisatie Randstad, Obvion Hypotheken en de Vereniging Eigen Huis (VEH) starten in januari een proef om mensen met een flexibel arbeidscontract makkelijker in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.

Dat maakten zij donderdag bekend.

Obvion heeft toegezegd een aantal flexwerkers een hypotheek te verstrekken, wanneer zij een zogeheten perspectiefverklaring krijgen van Randstad en een positief hypotheekadvies van VEH. Aan de proef doen in eerste instantie 1200 mensen mee.

De perspectiefverklaring dient als vervanging van de werkgeversverklaring, die normaal nodig is bij het aanvragen van een hypotheek. De flexwerkers komen hiervoor in aanmerking wanneer zij minimaal een jaar werkzaam zijn voor Randstad en de uitzendorganisatie verwacht dat zij in de toekomst tenminste hun huidige inkomstenniveau kunnen handhaven.

Contracten

De organisaties benadrukken dat er niet veel vaste contracten meer worden afgesloten. Werknemers met tijdelijke contracten komen daarentegen steeds vaker voor.

Huizenbezittersvereniging VEH zet zich er daarom al langer voor in dat flexwerkers makkelijker een huis kunnen kopen. ''Nu zijn hypotheekverstrekkers nog geneigd erg naar het verleden te kijken. Er zijn veel zelfstandigen, die heel mobiel zijn en een goede opleiding en hele goede perspectieven op de arbeidsmarkt hebben. Maar dat levert hen over het algemeen geen hypotheek op.''

VEH hoopt dat de proef snel verder uitgebouwd kan worden, ook bij andere hypotheekverstrekkers.