Het aantal Nederlandse woningen dat energiezuinig is, wordt steeds hoger. Daarnaast blijkt de groep Nederlanders die bereid is geld uit te geven aan energiebesparende maatregelen steeds groter.

Dit blijkt uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De laatste zes jaar nam het aantal woningen met een groen energielabel (A, B of C) met 600 duizend toe. Hiermee komt het totaal aantal energiezuinige woningen op 3,1 miljoen.

Veel onzuinige woningen zijn de laatste jaren vervangen door woningen met energielabel A. Vooral woningcorporaties hebben een inhaalslag gemaakt door slechte huurwoningen te slopen en bij bestaande woningen energiebesparende maatregelen te nemen.

Vier op de tien mensen met een koop- of huurwoning hebben de afgelopen vijf jaar geld uitgegeven aan energiebesparende maatregelen. Daarnaast denkt een op de zes dit de komende twee jaar te doen. Een derde hiervan wil zonnepanelen aanschaffen. 

Gebruik huishoudens

Dankzij de toename van de besparende maatregelen is het gasverbruik per huishouden gedaald naar 1600 kubieke meter per jaar. Het elektriciteitsverbruik is gestabiliseerd naar 3200 kWh. De energierekening is sinds 2006 echter bijna verdubbeld.

Vervangen

De meeste woningen maken inmiddels gebruik van zuinige HR-ketels voor verwarming. Gas- en oliekachels verloren de afgelopen zes jaar terrein en ook boilers en geisers worden langzaam vervangen door combiketels en warmtepompboilers.

Een meerderheid van de Nederlandse huizen beschikt over dubbelglas en dakisolatie. Meer dan de helft heeft gevel- en of vloerisolatie. In de particuliere huursector is nog wel winst te behalen met energiebesparende maatregelen.