Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat bouwbedrijven zelf verantwoordelijk worden voor de kwaliteit die ze leveren. 

Huiseigenaren profiteren volgens VEH van deze verandering, omdat het huidige bouwtoezicht door gemeenten niet goed zou werken. 

Minister Stef Blok (Wonen) liet afgelopen woensdag aan de Tweede Kamer weten dat de regels rondom het toezicht op bouwwerken veranderen. 

De bouwsector moet vanaf 2015 zelf kwaliteitscontroles organiseren. Nu doen gemeenten dat nog.

"In de praktijk blijft het toezicht vaak beperkt. Bovendien ontbreekt het bij gemeenten meestal aan bouwkundige expertise", meldt de belangenvereniging.

Minister Blok hoopt dat het controleren van de kwaliteit door de aanpassing sneller gaat en goedkoper wordt. 

Wensen

Hij denkt dat aannemers voortaan de indeling van het gebouw, de installaties en de afbouw makkelijker kunnen afstemmen met de huizenkoper. Ook VEH verwacht dat bouwbedrijven met eigen controles beter kunnen inspelen op de wensen van de consument. 

"Maar dit moet nog wel zorgvuldig worden uitgewerkt en worden getest om te kijken of de doelen worden gehaald. Want haastige spoed is zelden goed", zegt de organisatie.

De vereniging zegt dat er bij de bouw van woningen vaak fouten worden gemaakt bij het aanleggen van isolatie- en ventilatiesystemen.

Verborgen gebreken

Voor iemand die een nieuwbouwwoning koopt, is het niet makkelijk om zo'n fout te ontdekken. Zo kan het gebeuren dat deze gebreken pas jaren later ontdekt worden. 

Daarom is het volgens VEH erg belangrijk dat de kwaliteitscontrole verbetert. "Een woningeigenaar moet straks zeker weten dat zijn opgeleverde woning helemaal voldoet aan de eisen."