Elk jaar wijzigen de regels omtrent het betalen van belasting. Daardoor kan het voordelig zijn om bepaalde uitgaven nog voor het einde van het jaar te doen of juist uit te stellen tot volgend jaar.

In dit artikel de eindejaarstips voor woningeigenaren.

Als u verwacht in 2014 minder te gaan verdienen, kan het voordelig zijn om de hypotheekrente van de eerste zes maanden van 2014 vooruit te betalen in 2013. Uw aftrek kan dan hoger uitpakken dan wanneer u in 2014 de rente betaalt.

Vooruitbetalen kan ook in uw voordeel werken als u belasting betaalt in box 3 of als u momenteel een hypotheekrenteaftrek van 52 procent heeft, dat wordt namelijk vanaf volgend jaar afgebouwd met 0,5 procentpunt per jaar. U dient bij vooruitbetaling uw hypotheekverstrekker om toestemming te vragen.

Aflossen

Wanneer u een kleine hypotheek heeft, kunt u overwegen deze voor 1 januari af te lossen. Dan profiteert u in 2014 van de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld, wat neerkomt op het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten.

Mocht u uw woning met overwaarde verkopen en u koopt nog geen nieuwe woning, dan is het wellicht handig om de overdrachtsdatum na 1 januari te plannen. Anders zult u de overwaarde moeten meenemen in uw vermogen, waardoor u 1,2 procent belasting betaalt boven de vrijstelling in box 3.

Het tijdelijke lage btw-tarief van 6 procent op arbeidskosten bij renovatie van bestaande woningen is verlengd tot eind 2014. Uw verbouwing hoeft dus niet langer voor 1 maart afgerond te zijn om hiervan te kunnen profiteren.

Hypotheek

Mocht u op het punt staan om een woning te kopen, kan het slim zijn om in 2013 de hypotheek te regelen. In 2014 daalt het maximale leenbedrag, waardoor er minder hypotheek verstrekt wordt bij hetzelfde salaris.

Daarnaast wordt de verhouding tussen de woningwaarde en het bedrag dat iemand mag lenen (loan to value ratio) verlaagd met 1 procentpunt naar 104 procent. Er mag alleen van deze verhouding afgeweken worden als de hypotheek op een energieneutrale woning rust, met een maximum van 13.500 euro.

Lees meer:
Eindejaarstips voor particulieren
Eindejaarstips voor spaarders en beleggers