Er is een Kamermeerderheid om de inkomensgrens voor sociale huur voor vijf jaar te verhogen van 34.000 naar 38.000 euro.

Het plan van PvdA en ChristenUnie kan rekenen op steun van CDA, PVV, SP, GroenLinks en 50Plus, zo blijkt dinsdag in de Tweede Kamer.

In eerste instantie stelden de PvdA en ChristenUnie voor om de grens op te hogen naar 43.000, maar dit leverde te veel kritiek op in de Tweede Kamer omdat de lagere inkomens daarvan de dupe zouden worden. Die zouden daardoor juist langer op een woning moeten wachten, omdat het aanbod van beschikbare woningen nog niet groeit.

Daarom is nu onderdeel van het dat 20 procent van de sociale huurwoningen bestemd wordt voor de huishoudens die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen. Het merendeel van de huizen blijven dan gereserveerd voor de mensen die minder dan 34.000 euro verdienen.

Uitzondering

De PvdA wilde in eerste instantie alleen de inkomensgrens verhogen voor bepaalde stedelijke gebieden, omdat daar de woningnood het hoogst is en er weinig woningen voor de middeninkomens zijn. Maar deze uitzondering is volgens Brusselse regels niet toegestaan. 

Minister Blok (Wonen) heeft het plan vorige week ontraden. Ook de VVD en D66 zijn tegen het plan.

Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl