Hypotheekverstrekkers moeten maatwerk leveren als stellen uit elkaar gaan. Dat voorkomt onnodige problemen, zoals de gedwongen verkoop van hun woning.

Dat zegt belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH). Strenger geworden hypotheekregels zouden meer scheidende paren in de problemen brengen.

De organisatie hoort van leden in een echtscheiding dat ze door de "starre houding van banken" klem zitten in hun woonsituatie.

Sinds 2013 kunnen kopers geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten. Ze zijn wettelijk verplicht om binnen dertig jaar hun hypotheek af te lossen. Ook de inkomensnormen zijn verscherpt. 

Stellen die nu uit elkaar gaan, kunnen plotseling met die nieuwere hypotheekregels te maken krijgen. Als een van de partners in het huis wil blijven wonen, moet hij of zij de ander uitkopen. Dat deel moet volgens de nieuwere voorwaarden overgenomen worden, omdat het dan gaat om een nieuwe hypotheek.   

Meteen aflossen

De blijvende partner moet dan meteen beginnen met aflossen. Daardoor is hij of zij maandelijks misschien honderden euro's meer kwijt aan de hypotheek. In sommige gevallen voldoet het inkomen niet aan de nieuwe normen. En daarom willen banken de hypotheek niet altijd aan één persoon koppelen.

Volgens VEH doen hypotheekverstrekkers in de praktijk daar ook moeilijk over als de blijvende partner de hypotheek jarenlang alleen heeft betaald. 

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat hypotheekverstrekkers zich bij een relatiebreuk niet strak hoeven te houden aan de bestaande hypotheeknormen. Volgens de AFM is dat niet altijd in het belang van de klant.

Lees meer over geldzaken op NUgeld.nl