De gemeente Den Bosch slaat alarm over woonlasten die voor steeds meer huurders van sociale woningen onbetaalbaar worden.

Door onder andere de hoge huur dreigt een steeds grotere groep mensen in de armoede te belanden, concludeert de gemeente na onderzoek.

In 2010 was voor 21 procent van de Bossche huurders de huur onbetaalbaar, dit jaar is dit opgelopen tot 26 procent. In absolute aantallen gaat het om een stijging van 1000 huurders in Den Bosch. Het percentage dreigt te stijgen naar 37 procent in 2018.

Den Bosch noemt de uitkomsten van het onderzoek 'verontrustend'. ''Er moeten met urgentie maatregelen worden genomen. Lokale partijen kunnen dat onmogelijk alleen. Er zijn óók landelijke maatregelen nodig'', staat maandag in een verklaring.

Huurverlagingen

De gemeente denkt aan behoud van het aantal sociale huurwoningen, investeringen in energiemaatregelen en tijdelijke huurverlagingen.

De gemeente, corporaties en huurders bieden dinsdag in Den Haag een petitie aan.

Van alle gemeenten in Nederland is Den Bosch naar eigen zeggen een van de eersten die de ontwikkeling van de woonlasten door de jaren heen heeft laten onderzoeken.