Ook hypotheekklanten van Obvion kunnen tijdelijk een schenking tot 100.000 euro inzetten om hun lening boetevrij af te lossen.

De hypotheekverstrekker volgt daarmee het voorbeeld van de grote banken, die begin deze maand de aflossingsregels versoepelden. Banken hanteren boeterentes om gemiste rente-inkomsten te compenseren.

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er eenmalig (tot 1 januari 2015) 100.000 euro belastingvrij mag worden geschonken, mits het geld gebruikt wordt voor de koop, verbouw of een hypotheekaflossing van een huis. Dat bedrag lag eerder op 50.000 euro.

Voorwaarde is verder dat de schenking wordt vastgelegd in een notariële akte. Tot op heden mochten klanten van Obvion jaarlijks maximaal 20 procent van hun hypotheek zonder boete aflossen.

Zeer ruim

De hypotheekverstrekker noemt de bestaande aflosmogelijkheden al "zeer ruim en normaal gesproken toereikend om te voldoen aan de wens van de klanten die extra willen aflossen."

Obvion heeft met 180.000 klanten een marktaandeel van ongeveer 7 procent op de Nederlandse hypotheekmarkt. De hypotheekverstrekker is een dochterbedrijf van de Rabobank.