ABN Amro en ING hebben hun regels voor boetevrij aflossen het eerlijkst aangepast, vindt belangenorganisatie Consumentenbond.

Voortaan kunnen alle klanten van ABN Amro en ING hun hypotheek boetevrij aflossen als die 'onder water' staat. Een hypotheek staat 'onder water' als de woning minder waard is dan de hoogte van de hypotheekschuld. 

Andere banken hebben de regels alleen versoepeld voor mensen die eerder kunnen aflossen met geld dat belastingvrij aan hen is geschonken.

De Consumentenbond vraagt andere banken om het voorbeeld van ABN Amro en ING te volgen. Deze banken geven ook mensen die zelf gespaard hebben de mogelijkheid om boetevrij af te lossen. 

Eerlijker

"De aanpak van ABN Amro en de ING is eerlijker en verstandiger", zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. "Bovendien komen ING en ABN Amro de klanten tegemoet die een probleem hebben, namelijk een hypotheekschuld hebben die hoger is dan de marktwaarde van hun huis."

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat consumenten eenmalig een belastingvrije schenking mogen krijgen van maximaal een ton. Dat bedrag moeten ze gebruiken voor het kopen van een huis, een verbouwing of het aflossen van de hypotheekschuld. 

Aflossen met een schenking

Onder meer klanten van Rabobank en SNS Bank hoeven over zo’n belastingvrije schenking geen boeterente meer te betalen. Consumenten met een hypotheek van ABN Amro mogen hun hypotheekschuld boetevrij aflossen tot de hoogte van de WOZ-waarde.

Banken kunnen een boeterente opleggen als mensen hun hypotheek eerder aflossen dan verwacht. Hypotheekverstrekkers lopen bij vervroegde aflossingen geld mis, omdat ze minder rente ontvangen naarmate hun klanten hypotheekschulden afbouwen.