
Straf woningzoekende die verstek laat gaan
Dat maakte directeur Leo Bartelse bij Maaskoepel, de federatie van woningcorporaties, maandag bekend.
De sanctie houdt in dat woningzoekenden die herhaaldelijk niet komen opdagen op afspraken langere tijd niet in aanmerking komen voor een woning.
Een vergelijkbaar sanctiebeleid in de regio Haaglanden had volgens Bartelse een positief effect. In de regio Rotterdam komen zeven op de tien uitgenodigde woningzoekenden niet opdagen op de afspraak.
Tijd en geld
''Dit dupeert andere woningzoekenden en kost de woningcorporatie tijd en geld. Vanaf 30 september is zonder bericht wegblijven niet meer zonder gevolgen. Want afspraak is afspraak", aldus de federatie.
Een woningzoekende die drie keer een afspraak mist, mag niet meer reageren op woningen die geadverteerd worden op woonnet-rijnmond.nl tot hij contact heeft opgenomen met de corporatie. Wie vanaf januari 2014 voor een vierde keer wegblijft zonder af te bellen, kan 3 maanden niet meer reageren op huurwoningen.
Bartelse wil een breder maatschappelijk probleem aan de orde stellen. ''De tandarts moet je ook betalen als je een afspraak niet nakomt en in ziekenhuizen komt 20 tot 30 procent vaak niet opdagen op een afspraak. Dat kan niet meer omdat het te veel geld kost", aldus Bartelse.
Internet
Mogelijk is het internet debet aan dat gedrag waar je op een onpersoonlijke manier middels een paar klikken een afspraak kan maken, denkt Bartelse. ''En misschien roepen we het wel zelf over ons af met de groepsaanbiedingen die we hebben. Dan komen er in één keer 20 tot 30 mensen bij een woning kijken. Als je dat weet, krijg je misschien minder de neiging af te bellen omdat er toch een groepsafspraak is."
Hoeveel het probleem de corporaties kost, is moeilijk te zeggen. Huizen blijven door de laksheid van mensen in ieder geval langer leegstaan. In de stadsregio Rotterdam vinden gemiddeld 13.000 woningwisselingen per jaar plaats.