Makelaarsvereniging NVM verwacht net als in het voorjaar dat tegen de vijftigduizend huiseigenaren meedoen aan de openhuizendag. Tot nu toe zijn veertigduizend huizen aangemeld voor de promotiedag van volgende week zaterdag.

Aan de laatste editie deden afgelopen voorjaar 49.480 woningen mee. Volgens een woordvoerder meldden huiseigenaren zich meestal nog op de vrijdag voor de openhuizendag aan.

Woningzoekenden kunnen 5 oktober tussen 11.00 uur en 15.00 uur zonder afspraak koophuizen bekijken. Ruim 105 duizend woningzoekers maakten daar in april gebruik van.

Scherp prijzen

De NVM onderzocht na april het succes van de deelnemers van de openhuizendag. Opvallend is dat van deelnemende huizen die niet goedkoper werden het verkoopsucces ongeveer even groot is als voor huizen die helemaal niet deelnemen aan de promotiedag. De verkooppercentages bedragen respectievelijk negen en acht procent.

Van de huizenbezitters die hun vraagprijs in de maand voor de huizendag verlaagden, verkocht 23 procent hun huis. Huizen waarvan de prijs al eerder was verlaagd, leverden vijftien procent succes op. "Ik raad huizenverkopers aan hun huis scherp te prijzen, als dat mogelijk is", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.

Lees alles over wonen op NUgeld