Hoe vroeger mensen de risico's rondom hun hypotheek in kaart brengen, des te kleiner wordt de kans op financiële problemen.

Dat stelt het Nibud woensdag bij de verschijning van een boek dat mensen moet helpen bij het signaleren en oplossen van hypotheekproblemen.

Steeds meer huishoudens hebben volgens het BKR (Bureau Krediet Registratie) moeite met het betalen van hun hypotheek. Het gaat dan om bijvoorbeeld een beleggingshypotheek die niet opbrengt wat er was verwacht of een aflossingsvrije hypotheek terwijl het huis minder waard wordt.

Ruim een kwart van de huishoudens met een eigen woning staat 'onder water', oftewel de waarde van de woning is lager dan de fiscale hypotheekschuld. De helft van deze huiseigenaren is jonger dan 40 jaar. "Dit hoeft niet tot acute problemen te leiden, maar betekent wel een risico bij een verhuizing, werkloosheid of scheiding", aldus het Nibud.

Sparen

Het Nibud gaat in het boek in op verschillende oplossingen waaronder het verhogen van het inkomen, het verlagen van de uitgaven, sparen, aflossen, vermogensoverdracht en het kiezen voor een andere hypotheekvorm.

"Door alle commotie rondom de dalende huizenprijzen en het beperken van de hypotheekrenteaftrek, realiseren veel hypotheekbezitters zich dat zij misschien iets met hun hypotheek zouden moeten", aldus het budgetinstituut.

De organisatie roept banken en andere hypotheekverstrekkers op om de dialoog met hun klant over dit onderwerp nog meer te zoeken. "Op die manier kan er tijdig actie worden ondernomen en een passende oplossing worden gezocht. Hoe eerder, hoe goedkoper doorgaans."