Onderzoekers hebben vooralsnog geen aantoonbaar effect gevonden dat aardbevingen in Groningen doorwerken op de huizenprijzen in het gebied.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) meldde dat woensdag tijdens zijn bezoek aan Groningen dat in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw werd getroffen door een aardbeving.

Omdat de onderzoeken naar onder meer gevolgen voor de prijzen van woningen en effecten op dijken en gasleidingen nog niet definitief zijn afgerond, gaf Kamp woensdag een tussenstand.

De minister meldde dat vanaf nu per kwartaal wordt gepubliceerd hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen, maar dat vooralsnog geen aantoonbaar effect is gevonden.

Wel wordt alvast met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) nagedacht over een mogelijke regeling voor schadeloosstelling als er later toch wel effecten worden gevonden.

Claim

De Groninger Bodem Beweging (GBB), de vereniging van bewoners uit het gebied, gelooft de minister niet en bereidt een civiele procedure voor om schade door waardedaling te claimen bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij .

''Huizen zijn onverkoopbaar", zei secretaris Daniëlla Blanken. ''De imagoschade door de bevingen heeft absoluut wel een effect op de waarde van woningen. We raken onze huizen niet meer kwijt."

Ook Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum, herkent het voorlopige resultaat van het onderzoek van de minister niet. ''Als ik met lokale makelaars en bewoners praat, dan krijg ik een heel ander beeld."